Jdi na obsah Jdi na menu
 


Zapékané kapustičky

9. 5. 2013

 Zapékané kapustičky

Ingredience receptu: 

600g růžičkové kapusty, 300g brambor, 250ml rostlinné smetany, sůl, pepř, 1 jarní cibulka, olej na smažení, vegan máslo (např. Alsan) na vymazání

Postup: 

Růžičkovou kapustu pečlivě očistíme, důkladně omyjeme, vložíme ji do vroucí osolené vody a přibližně 5 minut povaříme. Vodu potom dokonale slijeme, kapustičky propláchneme studenou vodou a necháme je okapat. Potom povařené kapustičky přendáme do větší veganským máslem (či margarínem) vymazané zapékací misky, zalijeme je 2/3 rostlinné smetany, dobře je osolíme a opepříme. Brambory oloupeme a nastrouháme na hrubém struhadle, polovinu dáme do studené vody a na druhou část nalijeme zbytek smetany, osolíme a opepříme.

Brambory se smetanou opatrně rozložíme na kapustičky a vše dohromady vložíme do předem vyhřáté trouby. Pečeme při 200°C asi 30 minut. Abychom vytvořili z brambor zlatavou a křupavou kůru, vyndáme zbylé brambory z vody, necháme je důkladně okapat nebo je můžeme osušit v utěrce a co nejrychleji je osmažíme na rozpáleném oleji. Pak osmažené brambory přendáme do zapékací mísy na kapustičky a ještě je společně krátce zapečeme. Při podávání můžeme kapustičky na talíři ještě posypat najemno nakrájenou jarní cibulkou. Toto jídlo chutná i těm, kteří jinak kapustičky nemusí:-)